Architect Hans-Jurgen Rombaut over de kasteelachtige woningen van Arce Novum

Geplaatst op 25-06-2020

Van het project Arce Novum in Othene Zuid heeft u de indrukwekkende artist impressions al voorbij zien komen. Of wellicht heeft u er thuis al een brochure van liggen óf heeft u zelfs al een optie op een woning aan de Waterlanden. Architect Hans-Jurgen Rombaut vertelt over deze kasteelachtige woningen.

Uniek
“Mijn opdracht vanuit gebiedsontwikkelaar AM Zeeland was om voor het hele gebied, een vierkante vorm in dit geval, een totaalplan van ca. 60 woningen te maken. Met hoek- en tussenwoningen, vrijstaande villa’s en twee-onder-een-kapvilla’s. Kubistisch, hedendaags, maar vooral iets unieks. Dat was de opdracht, verder kreeg ik alle vrijheid. Bij het ontwerpen ga ik altijd op zoek naar een metafoor, een houvast. Dat het iets met ‘kasteel’ moest zijn, had ik al snel voor ogen omdat de hoekaccenten leidend moesten zijn. 

Kasteelachtig totaalplan
Het ‘kasteel’-concept staat als een huis. In het vierkante blok pronken de vrijstaande villa’s als torens op de hoeken en ertussen staan de andere kasteelachtige woningen. De bovenzijde van de woningen, met de doorlopende ‘kantelen’, heeft ook echt de vorm van een kasteelmuur. Tijdens het ontwerp is het de kunst om het concept vast te houden. Ook als praktische zaken zoals parkeernormen, daglicht etc. om de hoek komen kijken. Pas dan is het een sterk concept. Waar ik de inspiratie vandaan haal? Uit muziek, boeken, verhalen, foto’s, de lucht of gewoonweg hoe vazen op een bepaalde manier op een tafel staan… Ik sla alles op en uiteindelijk krijgt het een plekje en vorm ik een plan. Een mooi concept. 

Luxe woningen
De woningen van Arce Novum zijn een unieke verschijning in Othene Zuid, mede door de vorm en het gebalanceerde kleurenpalet. De twee-onder-een-kapwoning noem ik hier liever een duo-villa. Het is als één object ontworpen en het is geen gespiegelde woning zoals een traditionele twee-onder-een-kap. Elk deel is uniek. Welke woning men ook kiest? Ik weet zeker dat iedereen het gevoel zal hebben dat ze in een heel luxe huis wonen. Het voelt echt als maatwerk. De woningen hebben een grote glazen pui waardoor men een zee van licht binnenkrijgt. De villa’s aan de Vlinderlaan gaan nog een stapje verder qua luxe. Men komt onder een afdak binnen, ze hebben een dubbelhoge pui en aan de voorgevel van de vrijstaande woning staat een prachtig ornament. De voorgevel schiet als het ware door ten opzichte van de zijgevel. Het geeft een bijzonder doorkijkje. Dwaal even af … en het lijkt net of u naar een schilderij kijkt. Ja, het wordt allemaal heel bijzonder.

Robuust, stoer en toegankelijk
Door de kubistische vorm, zonder kap, wordt al snel een wat stoerdere uitstraling gecreëerd. Het robuuste willen we graag uitstralen, dat hoort nu eenmaal bij een kasteel. De gebakken en gemêleerde steen is hiervoor een belangrijk element in combinatie met het hout. De houten planken zijn bewust in verschillende kleuren gekozen, zo lijkt het net of de woningen er al jaren staan. Omdat de opbouw naar achter ligt, geeft het een relatief laag beeld. Zo ogen de woningen erg vriendelijk en toegankelijk.

Arce Novum
Arce Novum betekent nieuw kasteel. De krachtige rand (Arce Novum) geeft rugdekking aan het ‘binnenplein’. Een stoere naam voor dit robuuste project! Ziet u in het logo van Arce Novum het blauwe element? Dat is een vlaggetje op het kasteel én het blauw refereert naar de frisblauwe accentstenen in de gevel. Ik hoop dat ook de metselaar het als een mooie uitdaging ziet om deze blauwe accenten te verwerken in uw droomwoning. Maar daar ben ik wel van overtuigd!

Een goed gevoel
Ik ben er ongeveer 1,5 jaar mee bezig. Als de woningen uiteindelijk in verkoop gaan, is het natuurlijk altijd even spannend. Stem ik de klant tevreden en zien mensen zichzelf er wel wonen? De hoek- en tussenwoningen aan de Waterlanden zijn al voor de helft in optie. Ook is er al veel interesse getoond tijdens de Pre Sale van de villa’s. Dat geeft me een goed gevoel!”

Meer info over wonen in Othene?

 

 

 

  • Architect Hans-Jurgen Rombaut over de kasteelachtige woningen van Arce Novum

“Othene Terneuzen, natuurlijk wonen voor iedereen!”

Contactgegevens Othene

Smolders Makelaars
Makelaar

Smolders Makelaars